Garam adalah bahan yang memberi rasa masin. Ia boleh didapati dalam bentuk garam halus atau kasar yang ditambah dalam makanan atau yang tersembunyi seperti yang terdapat di dalam sos, kicap, taucu, mayonis, keju, ikan masin dan serbuk dan kiub perasa.
- kurangkan penggunaan garam, perisa tiruan, kicap dan taucu dalam masakan.
- kurangkan pengambilan makanan yang diproses seperti makanan dalam tin, sosej, burger dan makanan segera.
- kurangkan penggunaan mayonis dan keju dalam penyediaan makanan.
- kurangkan makanan ringan yang masin seperti keropok dan kacang bergaram.
- kurangkan makanan yang diawet seperti ikan masin, telur masin, belacan, cencaluk, budu serta jeruk asin buah-buahan dan sayur-saturan.
- baca label makanan dan elakkan membeli makanan yang kaya dengan natrium klorida dan monosodiun glutamate(MSG).
- hadkan pengambilan garam kepada 1 sudu teh (6 g) sehari.
Panduan memilih makanan kurang garam semasa makan di luar
- minta makanana anda dikurangkan garam atau MSG.
- elakkan makanan berkuah seperti mi segera, mi bandung dan sebagainya.
- pilih nasi putih berbanding nasi beriani, nasi tomato atau nasi goreng.
Makanan tinggi kandungan garam (per100gram)
Agen perisa sos:
- kicap
- sos tomato
- sos tiram
- taucu
Dengan kandungan garam 1000-5000mg
Makanan dalam tin
Mengandungi 500-1500mg
Makanan diawet
- telur asin (500mg)
- ikan masin (1500mg)
- jeruk buah (>1000mg)
- belacan (1400mg)
- cencalik (4000mg)
Stok kiub sayur-sayuran atau daging
Kandungan garam >3000mg (1 kiub = 700mg)
Kuah untuk salad
- mayonis
Kandungan garam >1000mg
Garam yang berlebihan meningkatkan risiko tekanan darah tinggi.
Sumber: Bahagian Pendidikan Kesihatan
Garam diperlukan untuk mengawal keseimbangan cecair badan serta mengawal fungsi otot dan saraf yang sempurna dan membantu mengekalkan tekanan darah pada tahap yang normal.
Pengambilan garam yang berlebihan boleh meningkatkan tekanan darah bagi sesetengah individu yang berisiko.
Kita hanya perlu mengambil garam kurang daripada (1 sudu teh) sehari, termasuk garam tersembunyi.
Tips mengurangkan pengambilan garam
- gunakan perencah asli seperti jus limau dam rempah ratus.- kurangkan penggunaan garam, perisa tiruan, kicap dan taucu dalam masakan.
- kurangkan pengambilan makanan yang diproses seperti makanan dalam tin, sosej, burger dan makanan segera.
- kurangkan penggunaan mayonis dan keju dalam penyediaan makanan.
- kurangkan makanan ringan yang masin seperti keropok dan kacang bergaram.
- kurangkan makanan yang diawet seperti ikan masin, telur masin, belacan, cencaluk, budu serta jeruk asin buah-buahan dan sayur-saturan.
- baca label makanan dan elakkan membeli makanan yang kaya dengan natrium klorida dan monosodiun glutamate(MSG).
- hadkan pengambilan garam kepada 1 sudu teh (6 g) sehari.
Panduan memilih makanan kurang garam semasa makan di luar
- minta makanana anda dikurangkan garam atau MSG.
- elakkan makanan berkuah seperti mi segera, mi bandung dan sebagainya.
- pilih nasi putih berbanding nasi beriani, nasi tomato atau nasi goreng.
Makanan tinggi kandungan garam (per100gram)
Agen perisa sos:
- kicap
- sos tomato
- sos tiram
- taucu
Dengan kandungan garam 1000-5000mg
Makanan dalam tin
Mengandungi 500-1500mg
Makanan diawet
- telur asin (500mg)
- ikan masin (1500mg)
- jeruk buah (>1000mg)
- belacan (1400mg)
- cencalik (4000mg)
Stok kiub sayur-sayuran atau daging
Kandungan garam >3000mg (1 kiub = 700mg)
Kuah untuk salad
- mayonis
Kandungan garam >1000mg
Garam yang berlebihan meningkatkan risiko tekanan darah tinggi.
Sumber: Bahagian Pendidikan Kesihatan
No comments:
Post a Comment