Saturday, November 26, 2011

20days House Arrest

20 days House Arrest, korang sanggup tak? Saya pun tak sanggup kalau dah duduk rumah tak ada benda nak buat, silap hari bulan boleh jadi gila segila gilanya.

Eh eh kau, baca je tajuk House Arrest terus busy body eh? Ingat kena kurunglah tu...

Sebenarnya, 20days House Arrest ni is counting from the date of Hanif's operation day where both of us tak pergi mana-mana. Sebelum admitted hospital pun dah terperap kat rumah almost 2 weeks sbb dia demam. Masa tu memang takut sangat nak bawak dia keluar sebab kalau demam tak sembuh memang tak bolehlah nak operate.


After day 10, thought nak hantar dia ke Nusery tapi papa dia kata tunggulah dia betul-betul sihat then baru hantar. Lagi pun dia nye tonsil still got yg putih-putih macam nanah. Risau. Takkanlah dia nak kena makan special food. Memang saya boleh buat tapi kebiasaannya dia takkan makan. Papa dia kata biarlah dia home rest dulu. Then, we agree untuk hantar dia next month December. Almost one month jugak tak pergi Nursery.

Dalam recovery process, sy boleh nampak banyak perubahan pada Hanif terutamanya dari segi suara dan berkurangnya dengkuran masa tidur. Other thing yang saya perasan ialah selera makan dia semakin meningkat. Ada je dia request nak makan.

Ko tak tau macam mana susahnya nak pujuk dia for the first 10days supaya lupakan telur dengan nasi. Tak ingat how many times i have to explain to him why he cannot eat "telur" huuwaaa...

But, at last on the 10th day saya bagi je la. Kesian sangat. Cuma saya tak miss antibiotik spray dia. Dah macam inhaler untuk asthmatic.

Jadi, selepas berkurung di rumah selama 23 hari termasuk Sabtu, Ahad, Isnin, next week Hanif finally boleh pergi Nursery. At the same time, mama pun boleh bekerja dengan senang hati. Tak taulah dia nak ke tak nak. Harap-harap masa hantar nanti tak mengamuk.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...