Thursday, November 10, 2011

Darah Dari Blood Bank Untuk Hanif

Bukannya Hanif tak biasa kena ambik darah pun. Tambahan pulak 2cc sahaja. Bukan banyak mana. Mungkin juga tadi tu agak kasar sampai berbalut dengan selimut bagai off course lah dia takut seperti tangannya akan dipotong hendaknya. Meraung-raung memanggil mama sambil tersedu-sedu. Alahai....

Tujuan depa ambik darah ialah nak bagi sampel kat Blood Bank untuk spare. Sekiranya berlaku risiko pendarahan bolehlah request extra darah dari sana. Dah tu, saya kena sign pulak satu form yang menyatakan anything happen to my son because of the blood from the bank I tak boleh ambik apa-apa action against them. Agak-agak apa ye? Worst scenario is AIDS /HIV Positif (ini contoh la). Kira kes darah tercemar le tu.

Memang selepas pendermaan darah depa akan buat screening tapi manalah kita tau kan. Terkadang tu terlepas juga. Hmmm...berdenyut sekejap saya dok dengar doktor tu explain tadi. Memang angguk-angguk tanda mengiyakan kata-kata doktor tu tapi dalam hati saya hanya Allah saja yang tahu. Cuma saya berharap semua itu takkan terjadi.

Keputusan darah Hanif yang pertama agak abnormal sebab darah dia terlampau pekat (they said High HB). Mungkin pasal dia meronta-ronta & semasa proses ambik darah tadi agaknya. Itupun dah membuatkan saa risau.

Then buat sekali lagi. I requested supaya Hanif dipangku on my lap dan saya je yang pegang dia. Doktor & nurse kata okey. Haah...rilek je. Menangis tetap ada tapi tak teruk sangat. For me it's normal.

Second time, result pass. Alhamdulillah. Kalau tak pass kena buat test lain pulak. So by tomorrow morning at 9.00am they scheduled the operation. Pukul 3 pagi last minum susu dan untuk air kosong boleh diminum sehingga 7 pagi esok.

Berpandukan doktor, kebiasaannya pembedahan untuk kanak-kanak akan dijalankan pada waktu pagi sebab senang. Nanti kalau buat lambat korang agak-agak kanak-kanak ni diam tak kalau depa kena puasa sampai ke tengahari atau petang?

2 comments:

  1. Salam perkenalan :)

    Saya tak pasti anak awak akan buat surgery apa, tapi saya doakan yang terbaik utk nya, semoga selamat semuanya, tanpa sebarang komplikasi.

    ReplyDelete
  2. thks, Alhamdulillah semuanya sudah selesai

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...