Tuesday, August 27, 2013

33 minggu, contraction & bleeding

Raya keempat! Bayangkan sekiranya contraction yang sakit non stop macam nak beranak padahal tak sampai time lagi pun. Dah plan siap-siap nak masak apa. Nasi impit ada lagi jadi dalam kepala tu nak masak kuah lodeh je. Kalau time raya tak ada lontong ni rasa tak complete je raya. Pagi-pagi pukul 10 dah keluar shopping. Perut pun rasa sakit mengeras. Tapi tahan je la. Kedai banyak yang tutup. Kuar masuk kereta tu entah berapa banyak kali. Benda penting macam tempe, tauhu kering, fuchuk merata mencari. Syukurlah hubby sanggup drive ke sana kemari. Tempe langsung tak ada. Hubby pegi runner pun tak ada jugak. Sudahnya masak lodeh tanpa tempe.

 Sampai rumah je terus baring jap sebab rasa sakit perut. Relax lagi boleh basuh baju apa semua. Potong-potong sayur. Hanif pulak dah request nak makan "egg yang semalam". Maksud dia tauhu kering tu laaa. Sakit perut pun tahan. Anak dah request rasa tak sampai hati nak melambat-lambatkan. Dari pukul 2.30pm tu memang terasa perut mengeras lain macam. Pinggang pun dah start sakit. Ingat biasa je. Itupun minta pertolongan dari suami tersayang untuk potong-potong apa yang patut. Nak rehat anak bujang sorang tu asyik tanya bila nak siap. Nak tak nak terpaksa la teruskan. Sampai pukul 4pm lebih siap masak terus bagi Hanif makan dengan i skali join makan.

Masa tu perut memang sakit yang amat. Berpeluh-peluh menahan. Cakap dengan hubby sakit perut rasa nak terberanak, dia kata pergi la rehat. Boleh gelak-gelak lagi. Aku ni rasa nak nangis dah tapi tahan je sakit tu. Bila baring pun rasa sakit tu bertambah. Kepala masa tu rasa berat. Dah baring nak bangun pun tak boleh. Seksanya.... Masa tu nak jalan pun tak larat sebab keras perut tu dah sampai ke ari-ari. Dalam pukul 5, rasa lain macam kerasnya, dah tak tahan sangat terus ajak hubby pergi hospital. Sebelum pergi tu sempat lagi nak mengemas baju sebakul, sidai kain apa semua. Nak habiskan kerja la konon. Sampai merangkak sebab pinggang dah sakit sangat dengan perut mengeras lagi. Hanif pun ikut skali pergi hospital. Ye la kang beranak tak ada lagi own sweet time dengan dia. Bila sampai kat Hospital Bersalin KL terus pergi kaunter cakap dengan nurse perut mengeras je. Memang fikir "aku kena beranak la ni". Susah hati sebab dah la baru 33wks. Kalau bersalin baby kira "prematured". Aduhai serabut. Bila dah register apa semua nurse suruh pergi ambil sampel urine.

Masa tengah nak ambil sampel tu tiba-tiba boleh bleeding pulak dengan banyaknya....lagi la cuak. Doctor check darah tu dari mana. Check lagi darah tu bercampur dengan air ketuban ke tak. Alhamdulillah air ketuban tak pecah lagi so depa pun rasa lega la sikit. Contraction 3 in 10minutes. Memang macam nak terberanak kan. Yang bestnya, banyak kali tanya nurse tu "saya nak kena beranak malam ni ke?". Buat VE doctor kata 1cm dah buka. Bila scan, Alhamdulillah air ketuban ada lagi. Baby pun ok. Pastu doctor cakap dia kena bagi jab untuk matangkan paru-paru baby in case kalau malam tu juga nak beranak. Dia bagi gak ubat untuk stop kan contraction, tapi dia kata risiko dia boleh buat kita punya blood pressure jadi rendah sebab ubat tu untuk orang yang sakit darah tinggi. Aku ok kan je sebab dia kata they will monitor. Tak larat menahan sakit. Terus masuk labour room. Contraction still 3 in 10 minutes.

Papa siap anta Hanif balik rumah dulu then baru datang balik. Kesian dia. Dah jab painkiller & makan ubat untuk stop contraction tu baru kurang sikit. Papa balik pun dalam pukul 2 pagi macam sebab nurse kata aku kena rehat. Takkan nak biar dia kat situ tunggu dengan tak tidonya. Lagipun kat rumah pun ada anak bujang yang perlu diberi perhatian jugak.

Kira-kira pukul 4 pagi barulah rasa ok. Tapi tak boleh bangun dari katil. Nak buang air kat situ jugak. Punya susah. Mana mau. At last nurse cucuk tiub untuk kuar kan air kencing. Fuhhh sakit lagi! Depa tak bagi bangun sebab takut nanti contraction tu start balik. Selamat bila dah pagi nurse bagi jugak pegi toilet untuk salin baju. Dapat gak membuang air kecil cuma rasa sakit pedih kesan dari cucuk tiub. Lepas tu tiba-tiba contraction 3 in 10 start balik. Langsung nurse tak bagi turun pergi mana-mana dah. Bed rest. Dia kata tunggu specialist datang round.

Akhirnya tengahari baru boleh keluar dari labour room masuk wad biasa. Sebab contraction pun dah kurang. The next day, Raya kelima cukup 34wks. Doktor pakar kata kalau rasa sakit nak beranak hari ni "i bagi je u beranak" huhu...sebabnya dia kata weight baby dah ok, dan bila masuk 34wks dengan weight baby approximately 2.4kg-2.6kg, should be no problem. Dalam hati kata, "aku nak pegi beraya lagi". Tak puas lagi berhari raya. Kalau nak terkeluar pun biarlah at least 36wks to 37wks. At least cukup bulan. Tunggu sikit masa lagi ye baby ;)

1 comment:

  1. Nak dapatkan pakaian bayi/kanak2 berjenama yang berkualiti dan menarik untuk si comel anda dengan harga berpatutan? Jom shopping di Zaira Kids Cloth..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...