Saturday, June 15, 2013

Suka cakap last minute...abang!

            Dah nampak attitude anak bujang yang sorang ni. Balik skool takde fikir apa nak main je. Tak kisah lah main apa pun. Tengok tv layan kartun. Apa yang teacher dia pesan semua lupa. Budak umur lima tahun memang takde fikir lain. Balik skool petang baling beg cuci kaki then terus lepak kat hall. Maknya panggil balik suruh keluarkan semua barang-barang dalam beg lepas tu ko nak pergi lepak ke hape pergi la kan. Kalau nampak ipad terus pegang. Tapi selalu ipad mama sorok dalam bilik. Dia tak berani amik.


            Selalunya tak ada homework nak kena buat. Dah kat skool seharian, bangun tido petang buatlah homework untuk hari tu. Aku rasalah. Kat rumah just kena baca buku and sometimes ada homework simple macam carik gambar etc. Tapi jaranglah. So, mak pak nya tanya ada homework dia kata tak ada. 

              Bila pagi menjelang, kita sibuk siapkan dia untuk skool mulalah dia cakap teacher dia suruh ini la, itu la. Kita tanya kenapa tak cakap semalam. Dia boleh cakap "ini Hanif cakap la ni..." Hadoi. Bukan sekali dua, banyak kali. Suka nau cakap last minute. Macam pagi tadi boleh ketuk pintu bilik air kata teacher suruh beli exercise book. 

                Pastu dia ajak pulak pak dia pegi kedai beli buku tulis katanya. Papa dia kata mana ada kedai bukak. Pukul 8 pagi kedai buku mana yang bukak. Paksa pulak tu, cakap kat bapak dia "jom la, jom la..." Tak habis dengan tu kuarkan pulak buku bagi tau page 18, kena carik picture agung. Ko dengar tak hangin ke?? Mana nak carik. Bukak komputer nak print pun tak sempat. Mama nak cepat, papa dia la yang melayan.

 Papa dia kata masa masuk pagar sekolah muka muncung je huhu...ala-ala tak puas hati.

Balik petang tadi aku tanya gak ada homework ke tak, dia kata esok boleh buat. Macam tau-tau je cuti. Lepas tu aku tanya la jugak teacher ada marah ke? Dia kata teacher suruh buat homework kat whiteboard. Letih melayan anak bujang ni. Belum tambah lagi sorang ni. Sekarang pun papa dia kata macam sepuluh orang dalam rumah padahal kita dua beranak je yang dok berkelahi. Ada lagi sorang cukup dua puluh! Jadi singa mak dia! 

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...