Thursday, June 13, 2013

Minggu Ke-26

Kalau ikut Baby Bump sepatutnya dah masuk 26th weeks 4 hari and kalau ikutkan scan last week ialah 26 minggu so minggu ni masuk 27 minggu. Tak tahu yang mana satu betul. Rasa keliru? Mesti... tapi EDD memang tak lari dari 14th-15th September. Tak kisah mana-mana sebab bila sampai masanya nanti haaah meragamlah dia hehe...

Masa abang dulu memang keluar ikut EDD doktor bagi masa scan 19th December 2008. Memang tepat. Kalau awal pun satu dua hari je. So mungkin adik pun macam abang la agaknya. Kalau 14 September bagus sebab boleh celebrate birthday sama-sama dengan mama.

Penyelesaian terbaik untk kaki yang membengkak
Hari ni pulak dah masuk hari kedua kaki membengkak. Mungkin sebab dah mula banyak berjalan. Kalau duduk pun beban banyak di kaki. Tapi syukurlah tak teruk macam dulu. Last time 4 bulan preggy dah start bengkak. Bila masuk 7 bulan kaki dah gajah. Saiz kasut pun 10 tau. Macam belon nak meletup. Lepas dua minggu berpantang barulah turun. Mak bidan kata bahaya. Siap bagi resepi ragi dgn apa entah, suruh buat untuk sapu kat kaki. Esoknya bangun tengok kaki dah "kurus". Alhamdulillah... Lega mak okeh.

Bila buat kira-kira rasa sangat cuak. Rasa seram sejuk dalam Labour Room tu tetiba terasa. Takut, resah, gelisah semua ada. Rasa tak sabar nak bersalin pun ye. 95 hari je lagi. Minggu depan boleh mula minum air kelapa. Petua untuk baby kulit bersih bila lahir nanti. Maknanya takde kerak kepala, kulit pun bersih. Biasa kalau baby berumur 3 hari kita dah boleh nampak kulit baby ada yang menggelupas dan ada yang macam bersisik sedikit. Kerak kepala kita boleh nampak lepas beberapa jam lepas baby lahir. Alhamdulillah abang Hanif kulit bersih. Kerak kepala pun takde sangat. Risau jugak sebab rambut dia panjang. Papa dia kata rambut "Trojan" haha..

Yang pastinya, aku cuma minum air kelapa time membuyung Hanif especially tiga bulan terakhir. Satu minggu dua biji tu. Raksasa tak? Lepas beranak tak minum dah, sampailah membuyung sekali lagi ni. Tengok minggu depan boleh telan ke tak. Tarik nafas dalam-dalam... Hembus!






No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...