Friday, June 14, 2013

Hari ini race day

Alhamdulillah, salam Jumaat yang barakah. Aku pulak yang blurrr. Bangun dah lambat. Appointment pukul 8 pagi. Siapkan Hanif nak skool lepas tu aku pulak yang bersiap. Perang sikit sebab dah lambat time tu abang buat hal. Maknya pun temperature cepat je naik. Tak sempat nak sarapan. Minum milo je la.

Masuk klinik tengok wahhh macam best sebab lengang. Tak sampai 10 orang pun. Rasa lega. Biasanya penuh dan sesak. Nak duduk pun tak ada tempat. Bila dah bersesak mula lah rasa panas berbahang. Boleh stress. Tapi mak buat-buat relax je.

Sampai klinik terus pegi timbang berat. Sejak dua menjak ni berat macam naik sikit. Nurse tak bising sebab dalam spec lagi katanya. Dua minggu berat naik 0.5kg. Kira ok dorang kata. Kita pun okey. KK ni strict, so kalau dah depa kata okey maksudnya tak yah risau. Sempat jugak aku tanya nurse tadi kenapa hari Jumaat tak ramai. Dia kata memang tak ramai sebab dorang cuma amik kes yang bermasalah je. Kira aku ni dalam kategori yang bermasalah, kalau tak, takkanlah setiap dua minggu kena datang.

Disebabkan tak sarapan punya pasal anak orang kat dalam perut dah mengamuk. Tak senang duduk dibuatnya. Setakat minum mana nak kenyang. Memang patut pun bergendang dalam tu. Mesti mulut dia ternganga-nganga sekarang ni. Aku tau pun pasal ari tu buat 3d/4d scan tengahari dalam pukul 1.00 petang. Bila tengok video masa scan tu dia tengah tido dengan nyenyak tapi mulut dia ternganga-nganga macam budak nak menyusu. Kita bangunkan pun dia buat dek je. Muka masam, kening kerut-kerut tak suka kena gerak. Kaki...hahh kau tegak sampai nak cecah dahi. Tak turun langsung sepanjang masa scan. Senyum pun sekali itu pun kebetulan. Sengih je. Tido, tido jugak tapi mulut tetap tak berenti menyonyot. Orang tu kata, kesian baby. Mama pun rasa bersalah jugak. Ye la tak lapar lagi macam mana nak makan. Rupa-rupanya walaupun tak lapar tapi bila sampai time makan tu kena makan. Tak boleh biarkan diri sampai rasa lapar tahap kebulur. Kalau kita dah kebulur baby dalam perut apetah lagi...

Nurse kata lagi dua minggu baru check hb. Kena pastikan naik sebab kalau kurang darah akan effect pada baby especially otak disebabkan oksigen tak sampai ke hujung saraf. Tak banyak. Dorang nak reading more than 11 je. Siap cakap lagi kalau anak tak cerdik jangan marah. Salahkan mak mengandung... Okeylah terima apa yang dia cakap tu sebab memang betul.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...