Thursday, October 20, 2011

Kenapa dengan Eczema?

Gara-gara antibiotik yang doktor bagi dua minggu lepas aku kena gatal-gatal. Mula-mula tu rilek je. Ye lah, just gatal-gatal biasa apa yang nak diherankan sangat. Tapi masuk hari ketiga, keempat, kelima dan seterusnya kegatalan tu dah berpindah kat tempat lain pulak dan dari hari ke hari aku tengok bertambah banyak bintik-bintik merah yang muncul. Pergi klinik doktor juat bagi Calamine Lotion. Aku pun ok aje.

So, aku pun sapulah Calamine Lotion tu kat tempat yang ada bengkak disebabkan gatal tadi tuh. Sungguh menyedihkan sebenarnya sebab terasa gatal tuh fuhh...hanya aku je yang boleh rasa. Time sapu tu rasa best sebab sejuk. Ini time lepas sapu. Waaaa...Seksa beb! At last aku pun pergi hospital sebab dah rasa tak tahan sangat.

Sebelum masuk jumpa doktor aku tanya dulu "dik, kat dalam tu doktor lelaki ke perempuan?" hehehe. Syukurlah mamat Nurse ni kata perempuan. Kalau tidak confirm aku akan suruh dia carik doktor perempuan. Kalau doktor lelaki macam mana aku nak "open-open". Bila doktor perempuan ni check dengan confidentnya dia pun kata "ini, eczema." Wahh, masa tu aku rasa macam tak percaya sebab selama ni yang aku tahu kanak-kanak sahaja yang ada eczema. "Mungkin akk allergic antibitotik ni", sambung doktor tu lagi sambil dia dok belek-belek kegatalan kat badan aku. (pasal tu la aku nak doktor perempuan). Lepas tu dapatlah ubat sapu yang ada "steroid". 

Lepas dua hari nampak macam okey sikit especially di bahagian dada. Lumiglow pun aku sapu jugak hahaha. Belasah je mana ada. Masuk empat hari ubat sapu pun habis. Aku dah tak ada idea nak guna ubat apa. Lumiglow tu pun aku tak sapu dah sebab pedih. Buat masa sekarang ni aku hanya sapu Baby Oil yang ada Aloe Vera dan Vitamin E, brand Johnson & Johnson. Kat peha dengan belakang elok aku tengok tapi yang di dada? Sungguh tidak menggembirakan. Aku memang tak nak tapi ada tahap tu dah tak boleh nak tahan, terpaksalah garu.

Dua tiga hari ni aku dok search apa treatment dan ubat yang sesuai untuk eczema ni. Sekarang ni aku dah tak pakai sabun or shower foam. Fabric softener dan sabun basuh yang aku guna selama ni pun aku tak guna dah untuk baju aku. Risau sungguh dengan keadaan yang macam ni. Kena pulak hubby kata nak baik memang memakan masa, bertambahlah kerisauan itu. Bayangkan bagaimana budak-budak kecik yang kena eczema. Mesti tak boleh nak tidur malam sebab gatal. Kesian kan...

p/s: kena pujuk diri sendiri

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...