Monday, November 15, 2010

Diarrhea & Food Poisoning

Alhamdulillah sempat jugak hari ni saya update blog saya ini. Bukan saja-saja nak menyepi tapi disebabkan saya tak beberapa sihat semenjak hari Sabtu hari tue. Jadi kepada kengkawan blogger yang lain maafkan saya ye kalau tak dapat nak datang melawat ke blog kamu... (hehe, mcm la selalu sangat blog walking). Maksud saya, tak dapat membalas kunjungan kengkawan semua.

Saya pun tak tau apa yang dah terjadi dengan saya. Biasa acik ni bab makan memang very particular. Tapi boleh kena jugak. Adesss... Tetiba je kena Diarrhea dan muntah-muntah. Ya Allah, sakitnya hanya Tuhan saja yang tahu. Rasa mencucuk-cucuk di dalam perut, gelisah dan lembik satu badan. Tak cukup dengan itu saya kena lak muntah-muntah yang berterusan serta badan pun rasa seram sejuk. Ada ke tetengahari buta acik berselimut. Memang tak mandi la sebab nak bangun pun tak larat. Syukurlah Muhammad Hanif papa dia yang uruskan.
lebih kurang macam nie la acik hehe...

Pagi-pagi sabtu tue pegi klinik dengan badan yang mengigil-gigil. Merayu-rayu dengan hubby suruh hantar pergi klinik. Sampai je kat klinik bukan nak bagi IC tapi siap tanya lagi nak tumpang "toilet" hehe...mestilah staff kat situ confius. "Ingat public Toilet ker" hahaha... Tapi sebelum dia cakap apa-apa, saya pun cepat-cepat nyampuk semula, "ermm, saya nak jumpa doktor tapi nak tumpang toilet sekejap boleh??" :p

Syukurlah Sabtu pagi acik pergi jadi, tak ramai sangat orang. Kira saya patient pertama doktor tue. Bila doktor dah check dia kata saya dah kena dehydration (kurang air dalam badan), jadi perlu minum banyak air untuk gantikan yang dah hilang disebabkan oleh Diarrhea & muntah-muntah sebelum tu. Kalau kurang minum air nanti ia akan memberi kesan buruk kepada buah pinggang. takut jugak bila dengar. Balik dari klinik, ajak hubby pergi kolej sebab nak ambik exam sticker. Ahad nak exam kan.

Balik rumah terus makan ubat dan baring. Memang dah tak larat sangat. Badan pun rasa sakit dan lenguh-lenguh. Muhammad Hanif pun macam tau je yang mama dia tak beberapa sihat. Dia sibuk mengacau papa dia buat kerja. Yang mama memang dah takde ingat apa pun. Hidup hanya dengan air 100 plus tanpa makanan. Bukan tak cuba bangun. Bila bangun je nak jalan dah terhuyung-hayang nak jatuh. Adooiii...memang seksa betul rasanya. Sampai malam, sampai kesokan harinya(Ahad) pun sama jugak hendaknya. Exam pun tak dapat nak pergi. Orang lain  dok sibuk study sbb nak start exam pukul 2pm. Saya kat rumah dok tengok jam je sedih tak dapat nak pergi exam.

Hari ini, sepatutnya acik kerja tapi disebabkan kesakitan yang tak menghilang lagi ditambah pula dengan gastrik, saya ambik keputusan nak pergi HKL. Sekarang ni kan banyak penyakit yang berbahaya so saya takut perkara yang sama terjadi kepada saya. Doktor nak bagi injection tapi saya yang tak nak dan doktor just bagi ubat je dan rehat setengah hari. Memang saya pergi kerja pun, masuk pukul 1.30pm tapi balik pukul 2.30pm sebab tak boleh nak perform. Dapat balik rumah alangkah leganya boleh rehat dan tidur. Dah bangun tu rasa okey sikit tapi gastrik tak hilang lagi. Sakitnya masih mencucuk-cucuk. Muntah-muntah pun dah kurang, cuma sekarang ni pinggang lak yang sakit. mungkin disebabkan oleh kekurangan air dua tiga hari ini secara tak langsung telah memberi kesan terhadap buah pinggang saya. Diharap semuanya okey dan semoga saya sihat dengan sepenuhnya pada keesokkan harinya. Insyaallah...

s/z: Terima kasih untuk hubby tersayang kerana menjaga mama dan Muhammad Hanif

2 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...