Thursday, June 9, 2011

Topik terbaru: Resepi Hidangan Semasa Berpantang

Assalamualaikum & salam sejahtera untuk semua teman-teman tersayang.

Agak begitu lama saya menyepikan diri. Terlalu sibuk dengan tugasan harian dan study hingga tidak mempunyai kesempatan untuk mencorat-coret di sini. Kalau ada masa yang terluang, itupun akan diisi dengan menghabiskan masa bersama putera kesayangan Muhammad Hanif. Walaubagaimana blog ini akan tetap diupdate, cuma hanya membezakannya ialah samada ia diupdate dengan kerap atau tak hehe~

Okeylah, kita teruskan dengan tajuk di atas. Topik ini khas untuk ibu-ibu yang berpantang selepas melahirkan. Bila dah bersalin dan tentu kena berpantang di mana kita tidak boleh melakukan atau memakan sesuatu yang boleh memudaratkan kesihatan. Bagi wanita Melayu atau wanita kaum bumiputera lain yang mengamalkan amalan berpantang, jangka masa berpantang diperuntukkan selama 44 hari. Tempoh berpantang merupakan satu pengalaman baru. Badan kita harus dirawat agar dapat mengembalikan badan kepada bentuk asal seperti sebelumnya.

Selain amalan yang diwarisi daripada nenek moyang dilakukan seperti berurut, mandi herba, mandi lulur, bertangas, memakai bengkung, berpilis dan bertasak, pemakanan juga perlu dijaga. Hidangan yang pedas, gatal, berlemak dan terlalu beminyak tidak elok dimakan. Minum air batu atau minum terlalu banyak air juga tidak elok kerana ia dikatakan akan menyebabkan urat dan peranakan menjadi kembang.

Bagi wanita selepas melahirkan, adalah amat penting untuk menikmati masakan yang menyembuhkan luka dengan cepat, tidak memudaratkan kesihatan dan menyihatkan. Antara makanan yang digalakkan pengambilannya ialah ulam-ulaman, lada hitam, serai, halia, ikan haruan, peria, manjakani dan sebagainya.

Oleh itu, saya ingin sekali berkongsi resepi dari buku yang saya beli beberapa hari yang lepas. Resepinya tidaklah terlalu banyak tapi saya berharap agar ibu-ibu yang selepas melahirkan diluar sana akan mempunyai banyak menu pilihan semasa dalam pantang. Sharing is Caring. :D

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...