Thursday, January 29, 2015

Bagaimana nak selesaikan hutang dan tambah simpanan?

Masalah biasa zaman sekarang. Susah sangat kan nak simpan duit walaupun kerja gaji puluh-puluh ribu. Bila tengok dalam bank simpanan alahai sedih baru seratus dua ratus kan. Aku ni kira dalam kategori ni jugak dulu haha... Habis bulan habis gaji. Kena pulak gaji dua kali sebulan. Memang heaven la kan sebab tak putus duit. Tu yang berbelanja sakan. Bukan untuk shopping. Untuk makan kat tempat-tempat yang sedap.

Bila dah tak "kerja" fuhhh...nak melalui fasa tak bekerja dengan duit makin hari makin berkurangan membuatkan kita akan menjadi stress. Bukan stress dengan orang. Stress dengan diri sendiri. Masa tu la kau akan rasa duit "seposen" tu sebesar tayar lori tau.

Dulu kan masa kecik-kecik selalu je ayah cakap "mak kau ni duit seposen macam sebesar tayar lori..." Aku masa tu gelak-gelak je dengar statement macam tu. Mak aku relax je. Dia buat muka "kekura" bak kata UAI. Ingat kelakar kan. Dan sekarang selepas berbelasan tahun baru aku faham maksud duit seposen sebesar tayar lori pada mummy. Punya berharga nilai duit seposen tu kan untuk mak aku disebabkan dia hanya seorang surirumah sepenuh masa. Bagi dia nak dapatkan duit seposen tu susah gilerrrr.  Haihhh sedih pulak tiba-tiba.

Okeylah...jawapan untuk soalan di atas ialah:

1. Cuba cubalah untuk mencari dan menambahkan sumber pendapatan yang sedia ada. Jangan hanya bergantung ke atas gaji yang kurang mencukupi itu. Tengok sekeliling macam mana orang kaya menguruskan kehidupan mereka. Perhatikan apa yang mereka buat...

2. Dah jangan buat hutang lagi dah. Bayar hutang yang sedia ada tu dulu dengan pendapatan tambahan yang anda dapati.

3. Tips untuk menyimpan dan jadi kaya ialah membuat simpanan terlebih dahulu sebelum berbelanja apabila dapat duit. Ingat untuk simpanan dan jadi kaya anda kena menyimpan dahulu sebelum berbelanja.

4. Orang kaya menjadi kaya bukan kerana mereka dapat duit atau gaji yang banyak. Ini kerana mereka berjaya menyimpannya menjadi aset yang boleh memberikan pendapatan yang berterusan kepada mereka...

Ada banyak lagi tip-tip cara nak selesaikan hutang dan menambahkan simpanan. Tapi 4 perkara di atas merupakan antara langkah-langkah pertama untuk mengubah anda menjadi seorang yang kaya dengan menyimpan dan mempunyai aset dari hasil simpanan itu tadi...

Untuk menyimpan di A-Enrich Gold-i boleh sangat untuk menghubungi saya:
Siti Zulaikha Olivia
012.293.5578 (whatsapp/telegram)
E-mail: zozuriq@gmail.com

**untuk faster reply can WA/telegram me ya ;)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...