Tuesday, April 26, 2011

Berlalunya sebuah kisah tentang Hanif

Tiga hari telah berlalu. Alhamdulillah demam Hanif sudah berkurangan. Tak seperti sebelum ni. Siang ok tapi bila menjelang malam panas badannya akan naik mendadak sehingga 39 darjah celcius. Kena masuk ubat *tuttt* dan basahkan badan dia. Itu pun selepas satu jam pun panas tak kurang jugak. Terpaksalah mama bersengkang mata untuk anak kesayanganku selama tiga malam berturut-turut. Walaupun dah diberi ubat demam yang sedia ada pun tak lut jugak. Hati ibu mana yang tak risau. Ini kerana Hanif merupakan antara budak-budak yang kerap demam.


Semalam merupakan hari ketiga dan mama hantar anak mama pergi HKL sebab dari lahir Hanif memang dah ada rekod kat situ. Jadi kalau apa-apa hal pun pihak hospital tak payah nak susah payah buat dari A sampai Z. Kita pun tak susah kan. Masa kat hospital semalam his body temperature was 39.4 degree. Uisshhh, risau sangatlah. Kena ambik darah sebab dah demam 3 hari, pastu masuk ubat dan mandikan dia. Apalagi, meraung-raunglah anak bujangku. Tak suka dengan suasana bilik klinik dengan nurses. Yang mengagumkan mama ialah first time mama tengok anak mama tak menangis bila nurse cucuk jarum nak ambik darah. Sebelum ni bukan main mengamuk lagi tapi semalam... Mama speechless. Macam tak percaya je. That's mean sakit yang dia tanggung semalam tu more than pain because of a needle. Bila dah buat pemeriksaan doktor kata Hanif kena virus tapi tak serius. So, she gave him ubat batuk, demam, Vit C dan yang paling penting sekali Antibiotic (yang special) which is Fluhalt (first time dengar & tengok ubat ni) yang mana kena makan dalam masa 5 hari. Habis atau tidak buang je lepas hari kelima.

Inilah rupa Fluhalt tapi untuk budak is Liquid, yang kat atas ni utk org dewasa. Rasa kat farmasi tak ada sebab ubat nie atas nasihat doktor sahaja baru dapat. Kita semalam pun kena dapatkan "special chop" sblm pergi farmasi.

Nak kata lama tu tak jugak tapi adalah dalam 3 jam. Hanif pun sekejap tidur sekejap bangun. It's only two of us. Normally papa will be our accompany but yesterday he'd take care my MIL coz she's not quite well. Memang letih sesangat la semalam. Dah la parking jauh kat area Hospital  Peadiatrik. Menapaklah sampai ke Registration Counter klinik pesakit luar. Hanif pulak asyik nak mintak dukung je. Ye lah, orang tak sihat kan. Tapi sorry sayang mama tak dapat nak dukung Hanif, mama dah tak larat sebab Hanif dah besar. Pergi dan balik ke Car Park kena jalan sendiri sampai nak jatuh pun ada.

Sampai di rumah kira-kira dalam pukul 5.00pm. Dua-dua pun lembik. Hanif tidur, mama pulak terpaksa keluar nak kena jumpa client. Alhamdulillah dapat Close client tu. Malam pulak pergi ofis. Dah lama mama tak masuk ofis malam-malam. Sekali-sekala oklah papa bagi "chan". Malam tu kita dua beranak masing-masing terbaring tidur di hall akibat keletihan yang tak terkira. Pukul 1.30pagi baru papa kejutkan kita suruh masuk bilik dan Alhamdulillah selepas tiga malam mama tak senang tidur, akhirnya malam tadi dapat tidur dengan lenanya. Leganya hati mama Hanif dapat tidur dengan nyenyak & tak payah nak bangun tengah malam atau awal pagi merengek-rengek. Mama juga :p...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...