Menyelerakan ke tidak? |
Sayur kangkung adalah antara sayur kegemaran anak-anak aku. Kalau aku masak setiap hari pun dorang akan okay je. Anak-anak aku lebih suka sayur-sayuran kampung berbanding sawi, brocolli, kobis dan sebagainya.
Kalau dulu masa zaman muda belia aku suka sayur kangkung direbus kemudian buat ulam makan dengan sambal belacan. Tak ada nasi pun takpe. Sebab tu selalu kena marah dengan nenek aku.
Aku mula belajar masak sayur bertumis ni masa dah Tingkatan Lima, bila dah tinggal dengan emak aku. Dia yang ajar. Aku jarang masak sebab ayah aku lebih suka emak aku masak. Jadi, level aku masa tu hanya layak untuk menumbuk sambal belacan dan sambal tumis sayur hehehe.
Mula-mula aku datang Semenanjung dulu aku rasa pelik kenapa sayur-sayuran yang dimasak semuanya cuma hiris bawang, dengan ikan bilis dan goreng begitu sahaja. Sambal tu tak ditumbuk dengan cili dan belacan. Cili pun hiris je.
Bila dah lama aku tinggal disini aku baru faham itu sememangnya gaya masakan orang kat sini sebab bila pergi kedai nasi campur pun cara memasaknya sama sahaja. Aku tak makan sayur yang dimasak sebegitu huhu. Aku tak suka rasa dan bau daun tu. Aku ni memang agak memilih orangnya.
Dan lagi satu kalau makan kat luar aku memang tidak makan sayur kangkung sebab ada sejarah yang tidak boleh dilupakan. Oleh itu, kalau teringin makan kangkung aku masak sendiri je.
Antara bahan penting dalam tumisan kangkung ialah belacan. Kalau tak ada belacan memang kurang sedap. Banyak sayur yang aku masak memang diletak belacan. Bau pun wangi. Kemudian, bawang merah, bawang putih, cili besar , cili api (kalau nak pedas) dan ikan bilis. Semua yang aku tulis ni adalah penyedap kepada kangkung. Skip salah satu rasa sayur tu nanti akan lain.
Bahan-bahan yang mesti ada untuk sayur kangkung yang berat dalam 400gm - 500gm
- Bawang Merah (5 biji)
- Bawang putih (4 biji)
- Cili Besar (3 biji)
- Cili Api (biasa aku letak sebiji sahaja)
- Ikan bilis (1/2 - 3/4 cawan ikut suka)
- Belacan (1 tsb)
- Garam (sedikit sahaja)
Cara penyediaan bahan tumisan:
1. Kopek kulit bawang merah dan bawang putih
2. Potong cili besar dan cili kecil
3. Ikan bilis cuci dan toskan
Tumbuk bawang merah kemudian bawang putih. Setelah itu masukkan cili besar dan cili api yang telah dip otong.Dah agak-agak hancur (nak bagi lebih lumat pun boleh) masukkan ikan bilis dan tumbuk sehingga hancur. Dah lumat baru masukkan belacan.
Cara memasak:
1. Panaskan minyak (agak-agak tidak terlalu banyak, tidak terlalu sedikit)
2. Bila minyak dah panas berasap, masukkan bahan-bahan tumisan. Kacau sehingga naik bau dan kekuningan.
3. Boleh letak garam tapi jangan terlalu banyak sebab ikan bilis dan belacan dah masin. Nak tambah serbuk perasa Ajinomoto pun boleh. Taknak letak garam dan serbuk perasa pun tak apa. Asalkan kau bahagia.😆
4. Bila bahan tumisan dah garing dan naik bau masukkan sayur kangkung dan kacau sehingga masak. Boleh tambah air sedikit. Anak-anak aku suka sayur ada kuah sikit jadi aku letak air. Jangan letak air lebih sangat nanti jadi tak sedap.
5. Siap dan boleh dihidangkan. Makan dengan nasi panas-panas. Goreng pulak telur dadar. Lagilah sedap.
Kalau katalah korang try resepi ni sekali, percayalah korang takkan nak guna resepi setakat hiris bawang je melainkan kalau kau malas.
Selamat mencuba. 🥰
No comments:
Post a Comment