Thursday, March 3, 2016

Resepi Semasa Berpantang: Rebusan Manjakani

Seperti yang kita ketahui manjakani mempunyai keupayaan untuk merawat seribu satu masalah wanita. Ini merupakan salah satu sebab mengapa wanita perlu mengambil manjakani dalam bentuk pil atau cecair sebagai antara supplement harian. Setiap buah manjakani mempunyai khasiat dan faedah yang banyak.


Rupa manjakani

Sebagai wanita dalam pantang, manjakani berfungsi untuk mengeringkan dan mengetatkan pangkal rahim. Disebakan hari ini agak berkelapangan, jadi saya kongsi resepi air rebusan manjakani yang sangat mudah dibuat. Saya pun mengamalkannya semasa berpantang tapi rebus dan minum terus hehe... Pahit memang pahit. Tutup hidung!

Bahan-bahan:

500 ml air
30gm halia tua - dihiris
20gm kunyit tua - dihiris
5 biji buah manjakani
2 keping asam keping

Cara-cara menyediakannya:-

1. Satukan kesemua bahan ke dalam periuk.

2. Jerang di atas api sederhana sehingga mendidih.

3. Perlahankan api dan renehkan selama 10 minit.

4. Tapis dan minum airnya seleah suam.

p/s: Tidak sesuai diminum oleh gadis atau anak dara kerana ditakuti menjadi penyebab mandul.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...