Thursday, March 3, 2016

Demam

Assalamualaikum...
Salam Sejahtera...

Alhamdulillah setelah beberapa minggu. Dua minggu je pun haha... Bersua lagi di entri untuk kali ini. Dah habis lawatan ke Wad KK3 Paediatrik HKL, sibuk pula dengan aktiviti lain. Biasalah orang berniaga. Kemudian Encik Hanif pula demam. 4 hari tak sekolah. Khamis, Jumaat, Sabtu, Ahad, Isnin dan Selasa barulah sihat dan kelmarin Rabu mula bersekolah kembali. Lama tu cuti...

Risau bila anak-anak demam ni. Tapi Abang Hanif dah besar dan gebu jadi tak risau sangat hehe... Cuma mula-mula dia kena tu tak nak pergi sekolah sampai tahap menangis-nangis. Mak memang tak ada rasa kasihan langsung. Paksa juga dia ke sekolah. Sebab biasa demam pun dia akan okay je ke sekolah. Then balik happy happy... Berlainan dengan keadaan dirinya minggu lepas.

Nak makan roti telur pun tak larat
Mama memang kejam. Paksa sekolah tapi selit nombor telefon kalau apa-apa jadi minta cikgu call mama. Dia kata ok. Elok pergi sekolah agaknya papa dia tengok kesiannya patah balik hantar balik rumah. Papa kata jangan cari pasal *ngeee* Oklah... cakap dengan dia tak nak sekolah duduk dalam bilik. Jangan keluar sampai petang... Haah punya garang kan... Lepas tu terus masuk bilik diam-diam. Rupa-rupanya beliau tidur dengan baju sekolah! Tiba-tiba rasa serba salah. Memang betul tak larat agaknya sebab nak tukar baju pun tak larat, terus berdengkur dengan pakaian seragam.

Badan panas, check temperature 39 darjah celsius. Terus mandikan dia. Then baring balik. Maka bermulalah episod tak ada selera makan. Semua makanan favourite offer pun tak nak. Fuhh... memang tak makan langsung. Cukup 6 hari demam, 4kg turun huhu... Jadi sepanjang masa tu mak pun tak masak... Masak bubur je... Check darah Alhamdulillah tak ada apa-apa walaupun platelet menurun akan tetapi sel darah putih naik. Doktor kata tiada apa yang serius.

Hari terakhir check darah, adik pulak demam. Adehhh... Adik demam lagi bertambah risau. Suhu badan sekejap 38 darjah celsius sekejap 39 darjah celsius. Hari pertama demam jumpa doktor akan dapat ubat demam je la. Walaupun demam panas badan turun naik adik tetap happy. Lompat sana-sini. Layan Lep's World, layan Zoo Moo, ajak main dan macam-macam. Makan pun okey. Hingga malam tadi tiba-tiba badan dia menggigil-gigil. Dengar je suara dia mengerang-ngerang terus bingkas bangun buka lampu tengok dia mengerekot macam udang kena bakar. Pegang tangan un sejuk. Pegang kaki pun sejuk. Aku pun apalagi terus angkat dia bawak jalan ke sana ke mari. Panik. Gerak papa ajak pergi hospital. Sementara menunggu mama siap tu cakap kat papa pegang dan tengok dia jangan pandang kat tempat lain hahaha...

Muka budak demam yang macam tak demam
Ya, tidak mahu sejarah berulang lagi. Cukup tahun lepas dia demam sampai tangan biru... Tahun lepas adik demam bulan Februari. Sampai kena admit 3 hari kat hospital paediatrik HKL. Dalam perjalanan ke hospital tu dah nangis-nangis. Ingat lagi pergi Klinik Selepas Waktu Pejabat HKL dah nak tutup masa tu. Kami berdua orang yang paling last masuk. Cakap dengan nurse anak saya demam sampai gigil-gigil dan biru. Terus jumpa doktor dan doktor issue surat untuk masuk wad... Satu malam tak tidur sebab demam panas sehingga 40 darjah celcius. Sampai merayu-rayu kat nurse mintak ubat demam cepat-cepat walaupun tak cukup 6 jam. Siang ok. Malam suhu badan akan naik sepanas-panasnya.

Jadi, awal pagi punya kisah pergi hospital Al-islam Kampung Baru sebab klinik after hour HKL tutup pukul 12 tengah malam. Nak pergi Emergency boleh tapi berkicap lah nak menunggu sebab kes akan bercampur dengan kes accident dan macam-macam sakit. Sampai di Hospital Al-islam tu kebetulan kami anak beranak je, jadi cepat lah. Doktor kata badan menggigil-gigil sebab demam terlalu tinggi. Lagi pun tekak merah dan kalenjar leher membengkak. Doktor masuk voren then lepas tu bagi ubat demam, antibiotik, flu dan batuk. Lepas satu jam ehh elok pulak sejuk badan hingga ke pagi. Nyenyak betuk dia tidur. Jadi aku terfikir-fikir kenapa aku bagi voren badan dia suhu tak turun hahahaha... Pelik betul. Nak kene pergi hospital jugak ke baru elok?

Alhamdulillah sehingga waktu ini pukul 4.42 petang suhu badan normal. Tak demam dah. Cuma bagi ubat demam dan flu sahaja. Ubat batuk dan antibiotik tak bagi pasal demam dah tak ada. Antibiotik tu kalau dah start kena habiskan... Tu yang malas...

Bila dah ok, mama lah orang yang paling happy! Tapi hari ni kepala mama ting tong tak boleh tidur sebab risaukan adik...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...