Monday, March 7, 2016

Isnin bukan Monday Blues

Hari ini Encik Hanif bangun awal. Biasalah Isnin ada PJ dah tentu excited nak bersukan. Kesian, sebulan tak dapat bersukan sebab cuti hari Isnin je dah dua minggu berturut-turut. Lepas tu demam. Eh... tiga minggu laa... Jadi hari ni walaupun letih dia gigih juga membangunkan diri. Request maggi goreng untuk bekal dengan hot dog. Ok! Kejap je buat siap... Mak bukan rajin berbento-bento. Pernah semangat sekali bawak balik tunggang langgang. Mana yang hilang tu hilang. Hmmphh...memang ke laut la mood berbento. Dia pesan lagi, tak payah buat cantik-canti maaaa...hihi...

Gambar ni masa Darjah Satu, Jumpa kawan dia Mark sama-sama kelas tadika, satu kelas

Sejak akhir-akhir ini dia rajin bercerita tentang aktiviti sekolah dia. Kadang-kadang dia cerita kawan-kawan dia yang kena marah dan rotan dengan cikgu. Mak dia tak tanya orang lain, terus jerkah soalan Hanif?? Kena rotan tak...?" Dia jawab "takkk..." 

Semanjangnya tak... Tapi bila jumpa kawan-kawan dia kata dia kuat kacau orang *facepalm*

Macam mana nak marah...

Marah, buat jugak... Marah, buat jugak adesss...

Yang penting sekarang dah rajin salin nota kat "whiteboard". 

Dulu, bukan main malas lagi... Tapi mak kasi peluang sebab darjah satu kan... Sekarang tak salin nota je aku pergi paksa dia naik kelas dia tingkat dua tu dan salin nota. Walaupun ada cikgu ka, orang lain ka yang guna kelas dia. "Mama, don't care!" haaah aku cakap kat dia. Dah masuk hari ke-empat dia serik dah. Jadi salin siap-siap. Sebelum balik check dulu buku nota. Kawan-kawan dia pun pelik apa ke hal mak dia macam polis check buku anak sebelum balik hahaha...

Masa tu tau dah dalam pemikiran mereka "nasib baik dia bukan mak aku...!"

Alhamdulillah sekarang perangai dah elok sikit. Nakal pun dah kurang. Nak marah pun tak sampai hati dah bila tengok muka sedih. Jadi cara nak ajar dia guna teknik "cakap serupa bikin"

Bila mama kata tak boleh, maksudnya tak boleh. Tak ada nak tawar menawar seperti sebelum ni. Jangan nak ngelat lari dari buat apa yang disuruh.

Si kenit tu pun dah pandai kalau kena marah, muka muncung lepas tu tundukkan kepala, tangan di perut dua-dua huhu...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...