Thursday, September 3, 2015

Si Gusi Bengkak

Dah masuk 5 hari gusi si anak buang Muhammad Hadif membengkak. Alhamdulillah hari ni surut sikit oleh kerana dah makan antibiotic malam semalam. Lepas tu makan petang agak banyak. Selepas makan boleh lompat- lompat happy atas katil. Kira sihat dah tu.

Ahad lepas dah pergi Zoo Melaka. Letih memujuk anak bujang kecik. Pagi pagi naik Tram dah menangis cakap "atitttt...atittt...(sakit)" Bila ditanya kat mana sakit tak pulak menjawab. 2 tahun kot. Tinggi betul expectation mama ye dik!! Mengenangkan dia umur dua tahun dan mengenangkan itu Zoo lah ahkak bertabah. Kalau tidak memang jadi hijau dah.

Syukurlah Hadif suka haiwan. Tak lah dia asyik mintak nak dukung je. Kira senang sikit nak pujuk. Mula-mula nak dapat tune tu memang susah. Umpan aiskrim la. Bila angin tak baik mintak dukung. Terasa letih lepas tu sakit pinggang. Sampai satu tahap tu angkat bendera putih. Papa pula take over dukung dia sampai balik.

Esoknya tengok masih membengkak lagi. Dah risau takut gigi berlubang. Berus gigi pun tak nak. Sakit katanya... Pipi bengkak sebelah. Makan pun tak berselera. Kesian. Mama yang stress sebabnya takleh kena tinggal sikit. Menangis macam kena dera...

Malam tu pergi after hour clinic HKL tapi HKL kata pegi klinik gigi terdekat. Pergi klinik meraung raung nangis. Dah kena tunggu lama sebab kebanyakannya yang datang tu semua buat temujanji. Kanak-kanak setiap Jumaat. Tapi, kalau emergency boleh datang terus. Dia merengek-rengek kat klinik gigi tu adehhh rasa geram tu hanya Allah je yang tahu. Tak boleh tahan terus pegi kaunter tanya adik tu lama lagi ke sebab anak gusi dah bengkak pastu asyik merengek je. Dia pun nampak Hadif menangis nangis. Alhamdulillah nurse tu ok. Walaupun dalam hati rasa tensi tunggu lama tapi tetap bercakap dengan nurse dengan sopan. Jangan marah marah. Kesian dorang pun kerja. Lagipun orang lain pun tunggu lama.

Kat dalam bilik doktor je dah jerit-jerit. Meronta-ronta tak suka doktor check mulut dia haah... Meraung tak ingat! Then doktor tu kata gigi geraham dia ada lubang tapi nak tampal ke cabut tak boleh buat kat klinik. Kena pergi Hospital. Pasalnya Hadif kena bius ditidurkan dulu baru doktor boleh buat kerja nak tampal or cabut. Doktor check gigi je dah macam orang meroyan. Kalau kena buat smua kat klinil saya rasa satu hari pun tak siap. Terus saya minta dorang set kan appointment untuk pegi hospital dan cop tempat. Dapat lah tarikh 14/09/2015 (birthday mama ni). Ada masa untuk surutkan bengkak gusi dia.

Kalau dulu menghitung hari untuk abang Hanif. Sekarang menghitung hari untuk adik. Semoga segalanya berjalan dengan lancar serta dipermudahkan.

Sehingga kita berjumpa lagi di lain entri! =)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...