Saturday, September 5, 2015

Business Plan

Business plan ialah Perancangan Perniagaan. Jarang orang sebut perancangan perniagaan. Sebab panjang mungkin. Sebut 'bisnes plan' kan mudah tu. Pendek dan padat.

>>>>Apa yang kita faham tentang Business Plan atau Perancangan Perniagaan<<<<

Rancangan perniagaan adalah merupakan paperwork yang memberikan keterangan berkenaan perniagaan atau projek yang hendak dijalankan secara menyeluruh dan terperinci. Selalu kita cakap 'ala niaga kecik kecik je side income...'

Kenapa business plan ni penting?

1. Memberi peluang kepada usahawan/penternak melihat dan menilai idea atau projek perniagaan dengan teliti, dan terperinci.

2. Memberi gambaran sama ada projek yang dirancang dan dicadangkan berdaya maju atau tidak.

3. Membantu usahawan/penternak menganggarkan keperluan sumber-sumber dan mengagihkan sumber-sumber perniagaan yang ada dengan sistematik dan lebih jelas.

4. Meyakinkan pihak-pihak lain (contoh bank) bahawa projek yang hendak dijalankan berdaya maju dan sesuai untuk pelaburan atau pembiayaan.

5.Memberi maklumat kepada bakal usahawan/penternak tentang masalah yang mungkin akan timbul semasa melaksanakan projek perniagaan terbabit.

Di Bawah ialah Format Persembahan Dokumen Rancangan Perniagaan

1. Muka surat hadapan Rancangan PerniagaanNama perniagaan/projekTujuan rancangan perniagaanNama syarikat, alamat dan lain-lainNama orang yang menyediakan dan Tarikh siap Rancangan Perniagaan

2. Muka surat kandungan perlu menyenaraikan bahagian-bahagian utama dalam rancangan Perniagaan dan senarai lampiran serta bilangan muka surat yang berkaitan

3. Surat dan Sijil berkaitan (yang boleh menyokong projek)

Isi kandungan Sesebuah Rancangan Perniagaan

- Pengenalan & Ringkasan
- EksekutifTujuan Rancangan
- Perniagaan/kertas kerja
- Latarbelakang perniagaan
- Latarbelakang ahli kongsi
- Kedudukan Projek
- Objektif Projek
- Rancangan Pentadbiran
- Rancangan Operasi
- Rancangan Pemasaran
- Rancangan Kewangan
- Lampiran (Dokumen-dokumen sokongan yang berkaitan)

Apa yang saya belajar sekecil-kecil bisnes mesti kena ada bisnes plan. Bisnes plan ini kita rasa macam untuk orang tapi sebenarnya untuk bisnes kita sendiri di mana kita boleh buat rujukan pada bila-bila masa. Oleh itu tiada istilah tak tahu nak buat apa sebab dalam bisnes plan semua ada.

Saya ada bisnes plan tapi ditulis dalam buku nota. Adakah itu dipanggil bisnes plan? Ahaha... Kena buat secara professional. Kalau tak professional maknanya tak serious!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...