Thursday, February 9, 2017

Potty Training untuk Muhammad Hadif

Selepas cuti panjang Chinese New Year bulan lepas bermulalah misi untuk potty train Hadif. Kalau ikutkan papa dia memang dari tahun lepas lagi suruh potty training. Akan tetapi mama dia ni malas hihi...

Sebenar bagi saya untuk umur 3 tahun seperti Hadif memang tak ready untuk mula potty training. Tambahan pulak belum lagi pandai bercakap sepenuhnya. Pelat tak hilang. Kita cakap pun dia faham tapi untuk nak memberitahu mama i wanna pee tak pandai lagi ketika itu.

Ada je yang mula potty training seawal dua tahun. Yang ni memang saya tabik sebab saya tidak punya kesabaran yang cukup tinggi untuk mengelap kencing mengemop lantai dan membasuh kain haha..



Jadi baik mulakan potty training lambat sikit asalkan emosi mama dia ni terjaga. Kang nanti tak lama dapat darah tinggi. 

Berbalik kepada proses potty training Hadif. Saya mulakan sehari sebelum hari persekolahan selepas cuti Tahun Baru Cina. Kira waktu itu mental dan fizikal saya dah ready untuk menghadapi dugaan potty training Hadif. Umur Hadif pula tahun ini dah 4 tahun walaupun lahir Ogos. Alhamdulillah selepas saya hantar ke nursery sebulan dah makin pandai bercakap so memang bolehh sangat dah nak mula potty training.

Untuk pertama kalinya selepas mandi pagi saya pesan kat Hadif begini "Adik today you no need to wear pampers okay, if you wanna pee just tell mama... "mama adik nak pee..."" Dia angguk angguk then kata, "okay mama..."

Selepas 1 jam sedang bermain-main dia bangun terus cakap "mama adik pee...adik pee...adik peee'' padahal mama dia dah terleka masa tu *ngeee*

Kelam kabut sebab ngatkan dia dah terkucil. Rupa-rupanya dia nak terkencing haha... terus pergi toilet minta buka seluar. Dah buka seluar masuk toilet terus mencangkung dan shi shi...

Masa tu Happynya rasa hati. Sekali aje ajar dan pandai. Hanif dulu potty training berjalan selama 3 hari pertama tu memang lah setiap satu jam paksa dia ke toilet. Kalau tidak memang banjir laaa lantai hall. Adik dia satu hari dah pandai. Serius terkejut mak. 

Tidur siang pun tak pakai pampers tawww ;)

Esoknya saya hantar ke nursery dan bagitau babysitter Hadif dah tak pakai pampers. Balik petang surprisingly babysitter dia kata Hadif pandai bagitau nak pee. Ambik petang tu pun tak pakai pampers.

Masuk hari ini kira 8 hari dah pampersless di siang hari. Malam sebelum tidur pakai lah pampers. Mama dia tido mati kang banjir satu tilam. Satu hal pulak nak jemur nanti kan kan kan...

Keseluruhannya (ayat sastera) tidak ada dugaan "besar" dalam potty training Hadif cuma, setiap kali dia rasa nak "poop" dia akan request "mama adik nak cheypers (pampers)". Terpaksa lah bagi pakai. Kalau tak nanti dia terberrrr dalam seluar lagi naya. Dah terkena dahhhhh...sebab tu serikk dan tak akan pisang berbuah dua kali hahahaha...

p/s: Ibu ibu yang nak potty train anak jangan rasa resah anak tak pandai lagi. Beri masa. Bagi mereka faham. Pada pendapat saya umur yang paling sesuai untuk memulakan potty training ialah pada anak-anak berusia 3-4 tahun. Sebab pada umur ni mereka sudah agak faham sedikit tentang kebersihan kotor dan sebagainya. Kalau anda sangat yakin tak salah ajar anak bermula umur dua tahun.

All the best mommies... 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...