Saturday, November 22, 2014

Hanif Berkhatan, suka ke duka?

Sejak sebulan yang lepas si hanif ni dok kira hari je bila nak sunat. Hahaha...surprise tak? Dia memang takde rasa takut langsung. Bila jumpa orang je dia cakap nanti 22 haribulan Hanif sunat katanya. Excited betul. Kalau orang cakap sunat tu potong dia kata "taklah...sunat tu doctor bersihkan 'kukubird' je..."

Mula-mula dulu dia takut gak. Bila dah papa dia cerita kata doctor cuma bukak dan bersihkan je dia pun ok. Takut kalau ada worm. Kalau anak korang memang penggeli sesuai guna pendekatan ni.

Majlis berkhatan ramai-ramai ni anjuran Pemuda UMNO Bahagian Pandan di Sekolah Kebangsaan Kampung Cheras Baru. Peserta semuanya 100 orang termasuk Hanif dan 12 orang anak-anak yatim piatu. Semuanya FREE. Satu sen pun tak payah bayar. Selain dari kain pelikat dah tu dapat lagi satu set baju sekolah, kasut dan beg sekolah FREE. Oklah kan hahah....aku memang suka benda free free ni. Rezeki jangan ditolak. Tak cukup dengan tu, bukak akaun SSPN pun free tau. Walaupun hanya RM20. Adalah suara-suara sumbang bercakap "elehhh setakat baju sekolah dengan bukak akaun SSPN free apa lah sangat kan..." Yelah pasal korang tak dapat kan. Cuba kalau dapat. Rozita Che Wan pun tak tolak benda FREE okey walaupun dia boleh bayar tutup sebelah mata je...
Mula-mula sampai
Pagi tadi sampai je kat sekolah dia macam pelik sebab tengok ramai orang. Dok tanya kenapa orang ramai beratur. Dia kata sunat mana boleh orang ramai tengok haha...
3 Jejaka hatiku
Lepas isi borang bagai masuklah ke dalam dewan. Papa jadi peneman. Mama sibuk melayan si kenit yang tak reti duduk diam. Walaupun mama dan papa masih tak beberapa sihat lagi disebabkan muntah-muntah dan cirit birit tetap kita taknak melepaskan keseronokan ni. Gagahkan diri jugak pergi. Serius sangat tak larat. Tapi memikirkan excitement dan experience yang dia dapat nanti tak apalah. Sakit sakit tolak tepi. Laki bini tak makan dari pagi takut nanti terkeluar atas bawah ahaha...
Dah macam YB melawat kawasan
Sesudah pembahagian barang-barang FREE ada taklimat sekejap. Dah habis taklimat masing-masing kena keluar beratur kat depan pintu masuk sekolah untuk perarakan. Siap kompang lagi. Dah macam perarakan pengantin pulak.

Berarak dengan pukulan kompang

Part yang paling best kena siram dengan abang-abang bomba. Menjerit-jerit suka budak-budak ni. Seronok... Hanif memang kagum. Orang sibuk snap ambar ramai-ramai dia pun tak heran. Dok usha abang-abang bomba je. Dia cakap itu abang bomba askar ngeee...
Ready nak kena siram  

Lencun...

Dah kena siram basah kuyup masing-masing tukar baju dan pakai kain pelikat. Dah sejuk-sejuk kurang sikit sakit tu nanti kan...Pastu masuk balik dewan sementara menunggu giliran. Hanif nombor 45. Macam lama je tunggu kan. Tapi tak pun. Bagi aku normal lah. Dia boleh enjoy the moment lama sikit.
Lepas kena siram

Nak amik gambar dengan abang-abang bomba

Snap gambar dengan mama itu penting hehe...

Papa tolong mandikan dan tukar baju, pakai kain pelikat

Bila dah kena bius dia dok pegang-pegang "kukubird" sebab sakit nyut nyut. Dah kena bius duduk kat luar kejap 5 minit sebab ubat bius tu effect dalam masa 5 minit. Jadinya masa tengah sunat tu member relax je makan gula-gula lolipop. Dia tengok je doktor tu buat apa. Tapi tak nampak 100%.

Dah salin baju dan kain pelikat masuk balik dalam dewan tunggu giliran. Makan ubat tahan sakit dengan antibiotik dulu...


Si adik datang je terus terkam abang

Hadif ni memang penghibur hati budak-budak kat dalam tu hehe...

Sempat lagi selfie dengan papa

Dah bius, tanya geng sebelah sakit ke tak

Aku yang tunggu kat luar pulak rasa cuak. Risau dia menangis ke menjerit ke. Nak masuk dalam tak boleh sebab parents tidak dibenarkan masuk. Jadi kami bertiga tunggu je kat luar. Syukur ada sorang brother ni boleh tolong ambikkan gambar masa tengah sunat tu. Adalah kenangan dia tengok masa besar nanti.  Keluar dari Bilik Berkhatan tu muka dia cool je hahaha...Banyak kali aku dengan papa dia cakap "goodboy!!!" So dia pun lagi confident. Tak nangis langsung. Alhamdulillah. Papa dia kata ada budak-budak yang nangis tapi doktor tak bagi keluar selagi tak stop nangis. Ye lah... disebabkan sorang yang nangis dah budak-budak lain pun takut. Gila woo nak kejar budak-budak lari kang...satu hal pulak.

Ni sudah lah ni hahaha...macam cool tak? Mana sakit...kannn

Alhamdulillah sepanjang Majlis Berkhatan ramai-ramai ni semuanya berjalan dengan lancar. Dua hari sebelum ada Majlis bacaan Yasin dan doa selamat agar Majlis berjalan dengan lancar. Alhamdulillah everything goes well. Hanif pun okey. Lega rasa hati. 

Dalam perjalanan balik tu dia cakap doktor cucuk sakit. Pastu doktor tak check pun... Rasa tertipu kot dengan papa dia. Then papa explain balik doktor cucuk tu sebab nak kena bagi mati "worm". Bila dah takde "worm'' ''kukubird'' abang bersih lah... Hanif cuma cakap "ooooo...." means dia faham lah tuh. 

So far ok je dia. Cuma bila time nak poop tadi papa kena bukak plaster. Terkejut haaah tengok "kukuburd" jadi lain. Soalan dia "why my kukubird like this??" hahaha... lepas tu nangis-nangis kata "i don't want my kukubird like this...!" KEKEKEKE...tergelak dengar okey.

p/s: lain anak lain cara pujuknya...kalau kita cakap sunat tu untuk bersihkan "kukubird" supaya takde "worm" InsyaAllah okey. Bukan amik masa sehari dua je nak fahamkan dia. Lama gak nak explain sebab dia tanya banyak kali....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...