Thursday, January 28, 2016

Jadikan hidup lebih baik...

Entahlah... tiba-tiba rasa nak mengetuk-ngetuk keypad laptop pula malam ini. Hmmmphhh...

Mengeluh? Mengeluh?

Sebelum ni idea datang mecurah-curah sampai tak sabar nak siapkan aktiviti mencuci pinggan yang berlambak tu. Dah tu bila di depan lappy ni tiba-tiba blank! Tak tahu nak taip apa... Taip je la apa yang keluar. Sekadar luahan perasaan malam sementara menanti pai yang dibakar masak di dalam oven.

Saya terfikir sesuatu perkara yang terlintas di fikiran.

Setiap dalam diri kita mempunyai perancangan yang maha hebat. Kita dah susun dah bila mahu berkahwin, umur berapa mahu ada anak, umur berapa mahu berhenti beranak. umur berapa mahu bertaubat, umur berapa mahu jadi jutawan....

Akan tetapi pernah ke kita terfikir yang segala-galanya akan berlaku dengan ketentuan Allah. Andai Allah kata jadi maka jadilah ia. Ayat "Kita hanya mampu merancang, tetapi Tuhan penentu segala" merupakan ayat cliche bagi kita.... Cuba kita amati ayat itu, selami maksudnya mungkin kita akan menjadi insan yang lebih bersyukur dengan KurniaanNya.

Kita sering menyalahkan Allah dalam bab-bab rezeki. Kita selalu bertanya bilalah Allah mahu beri aku rezeki duit yang banyak? Bila lah Allah mahu beri aku rezeki kekayaan? Pernahkah terfikir apa yang kita dapat, sekecil-kecil rezeki pernahkah kita bersyukur kepada Allah Yang Maha Esa. Pernahkah kita cuba "MEMBODEK" Allah?

Boss kalau kita bodek mereka happy tak? Mesti boss akan lebih sayang kepada kita jika kita buat apa yang boss suka, dengar cakap boss dan ikut je apa yang disuruh. Begitu juga Allah. Nak dapat perhatian Allah kena bodek cukup-cukup. Bagi dia nampak "inilah hambaku yang selalu mendengar kata dan mengerjakan apa yang disuruh..."

Sekiranya Allah suka dengan kita, apa yang kita mahu Allah akan tunaikan dengan sekejapan sahaja. Asal mintak je dapat, asal mintak je dapat sehingga kita rasa segan dengan Allah SWT...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...