Friday, August 21, 2015

BAHTERA : Bumipreneurs Of Tomorrow



Habis sudah Zon Teroka BAHTERA 2015 yang telah belangsung selama dua hari iaitu bermula 19 - 20 Ogos.

Crowd tak ramai sangat macam Karnival KL Raya Fest heheh sebab ini merupakan kali pertama diadakan. Yang datang merupakan usahawan-usahawan dan bakal-bakal usahawan. Muda-muda lagi dah minat nak buat bisnes. Andai 25 tahun dahulu ada program macam ni dah lama saya jadi usahawanita. Mungkin sekarang dah jadi jutawan hahahaha....AMIN...

Bakal Usahawan

Ok... berbalik kepada BAHTERA 2015. Sebenarnya sangat banyak pendedahan yang diberikan untuk dua hari ini. Tak sempat nak hadam semua ilmu sebab banyak sangat dan kebanyakannya program/kelas dimulakan serentak. Jadi kena pilih mengikut "WHAT do your business need the most" or "What knowledge do you need the most".Ada banyak bilik semuanya topik yang berlainan. Semuanya boleh buat kita buka mata dunia bisnes sebenar. Apa yang perlu dilakukan. Apa yang tak patut dilakukan.

Anak "village people" macam ni lah....
Awak masuk je dah rasa macam orang bodoh tak tahu apa-apa. Pening. Terlalu banyak sangat input. Jadi balik pun letih. Pergi bukan bukannya seorang. Haruslah pergi dengan hero kecilku Muhammad Hadif birthday boy! Kebetulan hari yang sama mulanya BAHTERA ni birthdate dia...

Apa yang best?

Cuba tengok jadual kat bawah ni:



Ini semua program yang ada selama dua hari ini.

Jadual untuk Speaker Zone tak dapat nak upload disebabkan tak clear. Maaf ya. Tapi semua speaker best-best. Antaranya Dr Azizan Osman, Irfan Khairi, Ustaz Don dan ramai lagi. Saya cuma dapat dengar full DAO punya talk sahaja. Hari kedua sempat dengan Irfan Khairi dalam 20 minit je lepas tu Encik Hadif dah buat perangai kacau orang. Jadi kena keluar pasal muka orang kiri kanan dah masam huhu... Cukup masa balik ambik abang Hanif balik sekolah pulak.
Masa DAO nye session nak umpan supaya duduk diam ajak selfie

tengoklah buat apa dia ingat playground agaknya

Jadi saya banyak habiskan masa bertanya untuk Program untuk Usahawan. Pasal HALAL, pasal pinjaman. Perancangan syarikat dan macam macam lagi.

Takut ni...

Sempat tadi masuk Hall 3 dan Hall 4. Just jalan-jalan pusing tengok produk orang. Hadif pun dah mengamuk nak dukung je.. Banyak produk bumiputera yang kita tak tahu. Mungkin sebab tak masuk Hypermarket. Bukan senang nak masuk hypermarket ini. Tadi pun ada tentang macam mana nak pasarkan produk ke Hypermarket.

Agak terkilan sebenarnya sebab banyak kelas tak dapat masuk. Tapi bersyukur juga dapat pergi. Alhamdulillah walaupun tak sepenuh hari. Ada juga perkara yang saya tak tahu selama ini saya dah tahu.

InsyaAllah semoga tahun depan BAHTERA 2016 pula akan menyusul. Nanti boleh pergi lagi. Saya baru menapak di dunia bisnes sepenuhnya. Masih lagi mentah. Masih lagi belajar. Banyak lagi cabaran yang harus ditempuh.

Terima Kasih BAHTERA atas peluang ini.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...