Friday, April 12, 2013

My 16th week pregnancy


Rabu lepas genap 16 minggu usia kehamilanku. Alhamdulillah segalanya menjadi lebih baik. Tiada lagi "morning sickness". Sejak dua minggu yang lepas muntah-muntah dan demam semua tu dah makin berkurangan. Kelesuan badan pun makin berkurang. Now it's time to work hard. Dah lama mak tak kerja. Tak kerja, gaji pun tak naik la kan. Lainlah kalau kerja dengan orang. Cuti, gaji jalan. Bila nak start balik tu rasa Ya Allah, lemaunya. So, nak tak nak kena paksa diri sendiri.

Lepas ni boleh sangat cerita pengalaman kehamilan yang kedua ni. Sangat mencabar pada bulan pertama dan kedua. Alhamdulillah akhir bulan ketiga beransur sihat. Sangat bersyukur. Bagaimana agaknya dengan ibu-ibu yang mengalami mabuk hamil sehingga lima enam bulan kan? Ada juga sehingga bersalin. 

Akibat dari "morning sickness" dan dengan hilangnya selera makan berat turun sehingga 7kg! Selimmm mak sekejap. Kena "check-up" dua minggu sekali dan minum air gula. Fuhhh...itu yang paling tak tahan tu. Kalau gelas kecik ada ampun lagi. Ini mak aihhh gelas besar yang ala-ala kedai mamak punya tu. Mana tahan. Minum sampai berair-air mata menahan muntah. Hubby gelak kat sebelah. Tensi kan. Habis je terus masuk toilet muntah. Tapi taklah muntah banyak sangat sebab perut kosong. Lepas tu nak tunggu dua jam puasa lagi memang loya je tekak. Taubat tak nak minum dah!

Lebih kurang satu gelas ni air gula kena minum
Sumber gambar: Pak Cik Google
(lupa pulak website mana)

Masa "check-up" pulak time timbang tu tengok macam lebih 2kg je. Ok lah kan sebab naik. Tapi "nurse" kata berat naik mendadak dalam masa dua minggu. Rasa kelakar. Hari tu, turun mendadak, ini naik mendadak. Pelik. Bukan makan sangat pun. Tapi minum susu tiga kali sehari. Adakah sebab susu?? Pen merah lagi kat buku... Keputusannya, kena datang lagi dua minggu untuk next "check-up". 

Usia kehamilan 16 minggu dah boleh rasa baby mengeras, kadang-kadang boleh rasa perut senget je. Hanif hari-hari cium perut kata "hanif sayang adik la mama" ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...