Thursday, November 15, 2012

Penyakit Chikungunya

Selalu je dengar tentang penyakit ni kan. Nak sebut pun terbelit-belit lidah punya susah. Chikungunya ni merupakan penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus Chikungunya yang berjangkit melalui nyamuk Aedes. Nyamuk Aedes ni jugaklah menyebarkan virus penyakit demam denggi.

Di negara kita Malaysia, Chikungunya tidak pernah dilaporkan boleh menyebabkan pendarahan atau kematian. Kebanyakan pesakit mengalami gejala yang tidak berlarutan dan sembuh sepenuhnya. tetapi sebahagian pesakit terutama yang berumur boleh mengalami gejala sakit sendi yang berpanjangan lebih lama dari biasa dan kebiasaanya pesakit yang dijangkiti akan mendapat imuniti sepanjang hayat.


Masa pengeraman
Boleh menjangkau dari 3 hingga 12 hari tetapi pada kebiasaannya di antara 3 hingga 7 hari.

Tanda dan Gejala
Gejala Utama
- demam panas yang mendadak (suhu 38 darjah celcius atau lebih)
- sakit sendi terutamanya di hujung jari, pergelangan tangan, buku lali dan rasa ngilu pada tulang
- ruam pada tangan, kaki dan badan

Gejala lain
- sakit kepala
- mata merah
- loya dan muntah

Seorang pesakit boleh demam dari 1 hingga 7 hari (biasanya 5 hari) dan boleh disalah anggap sebagai penyakit demam denggi kerana tanda-tanda penyakit yang menyerupai demam denggi.

Rawatan
Seperti penyakit-penyakit lain yang disebabkan oleh virus, ia tiada rawatan khusus. Selalunya rawatan diberi berdasarkan gejala klinikal yang dialami oleh seseorang pesakit. Kebanyakan kes yang terjadi hanya memerlukan rawatan pesakit luar dan tiada vaksin untuk penyakit ini.

Cara pencegahan Penyakit Chikungunya
- bersihkan kawasan rumah dan persekitaran supaya bebas daripada tempat-tempat pembiakan nyamuk Aedes. Ini boleh dilakukan melalui aktiviti gotong royong. Adalah terbukti tiada kes baru yang dilaporkan di kawasanm-kawasan yang telah melakukan gotong royong.

- Periksa rumah dan persekitaran sekurang-kurangnya seminggu sekali untuk memastikan tiada pembiakan nyamuk Aedes.

- Pastikan semua bekas terpakai yang boleh menakung air dibuang dengan betul.

- Tutp semua bekas menyimpan air, atau masukkan bahan membunuh jentik-jentik seperti temephos dan Bacillus thuringieusis israelensis (Bti)

- Tukar air dan bersihkan bekas bunga setiap minggu.

- Cuci dan sental hingga bersih piring pasu bunga untuk menghapuskan telur nyamuk Aedes setiap minggu.

- Periksa palong hujan (roof gutter) dan pastikan air tidak bertakung.

- Elakkan gigitan nyamuk dengan cara; memakai pakaian menutup anggota, pasang jejaring pada tingkap rumah, menggunakan 'repellant' (lingkaran ubat nyamuk, semburan aerosol, losyen/krim).


Sumber: Bahagian Pendidikan Kesihatan KKM

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...