Sunday, April 18, 2010

NAK BUAT BISNES ONLINE TAPI MENIPU!!!

Ni yang aku malas ni. Nak kecoh-kecoh pasal benda ni. Tapi kalau tak kecoh orang ni takkan sedar akan perbuatan dia yang terkutuk tu.

Semalam kecoh kat FB apabila rahsia seorang umat ni pecah. Huhhh...padan muka. Itulah buat benda haram, makan benda haram, itu la jadinya. Panas betul aku walaupun bukan aku yang kena. Memang la aku panas hati disebabkan ada lagi rupanya masyarakat yang macam ni kat dunia ini. Dah la seorang wanita pulak tu! Aku tak sangka seorang wanita sanggup buat kerja terkutuk itu....

Kesian kat sellers yang dah terkena tu. Bukan satu, bukan dua tau. Ramai lagi yang terkena. Ada yang kena sampai mencecah ribuan ringgit. Kawan aku yang sama buat bisnes online pon hampir terkena jugak. Syukurla tak kena. Allah tu Maha Kuasa. Dia tak akan bagi orang yang kuat menipu ni hidup senang.

Berkenaan dengan si penipu yang aku maksudkan tadi. Setakat ni, hasil siasatan rakan-rakan bisnes onlineku yang lain "minah" ni guna dua akaun FB. Satu dia guna nama Mastiah Munir, dan satu lagi dia guna nama Mia Ashiko Amira then siap ada blog online lagi jual barang baby. Klik sini Cara-cara dia menipu macam mana tau: mula-mula dia akan order barang banyak-banyak, memang orang kata ambil secara borong sebab nak meniaga la katakan. Lepas tu kan dia akan sent proff of payment yang mana dia copy paste mengatakan transaction successful. Tapi sebenarnya amount tu tak wujud pun sebab dia tak bayar. Ada seller ni terkena sampai 3 kali. Setiap satu transaction dia guna nama lain. Memang teruk betul.

Jadi kepada sesiapa yang selalu shop online ni berhati-hatilah. Jangan beli baju baby atau apa-apa barang pun kat orang macam ni sebab barang-barang yang dia ada tu semuanya tak berbayar. Kepada seller online yang macam saya ni pun kena berhati-hati jugak sebab "minah" ni memang licik. Tadi aku baru je masuk die  punyer profile FB then aku tengok blog url die dah tak ada dah. Sebelum perkara ni kecoh semalam ada lagi. Hooo...dia ingat bila dia padamkan blog URL dia tu, kononnya orang tak tau la. Boleh blahhh...! Dia ingat semua orang bodoh macam dia ker? Dah kena sumpah berkoyan-koyan, kena maki berbakul-bakul dan macam-macam lagi.

Sekarang ni, aku dengan rakan-rakan bisnes online yang lain telah sebulat suara nak biar orang ni ditangkap polis. Huhhh...orang semua dah tau pasal dia yang tak guna tu. Alamat kat area KL, tapi bila tengok profile FB kata orang Kuching, Sarawak(buat malu aku jer tau) then ada kawan aku yang hampir terkena ni cakap budak nie orang Sabah pulak. Haaa...mana satu betul nih! Jangan ingat dia boleh lepas macam tu je. Dia ingat dia boleh nak tipu orang lain lagi. HOOOIII...Mastiah Munir or Mia Ashiko Amira or WHATEVER it is!!!!JANGAN HENGAT KO BOLEH TERLEPAS!!!!

8 comments:

  1. macam2 jenis manusia btol.
    huhuuh

    ReplyDelete
  2. btol tu ery...skg ni tgu la nasib die...

    ReplyDelete
  3. pdn mke dia!!jahat gler!!kalau btol kat blog dia tu ank dia,wat malu je,,bg mkn rezeki haram!!cepat!jgn lepaskan org mcm ni..bia dtangkap polis

    ReplyDelete
  4. woit.. mcm nih punyer org pun ada ker??? ... x selamat dunia akhirat ..

    ReplyDelete
  5. e-car: mmg betol...xkan dilepaskan org mcm nie

    L@n@: itu la...sy pon x sangka...

    LHLH: ermmm...tu la, syukur la sy x kena...da dpt tau dr member...

    ReplyDelete
  6. hey guess what i actually saw her in KFC the spring Kuching last week!! at first i thought dia one of those girls who wanted to add me in their fb.. tp her face looked too familiar. then i remembered who she is after i got back home. that time dia bersama seorang kawan perempuan. mmg tak silap its her coz sorang jer manusia ada muka mcm dia. if you guys want to track her down, u can inform balai polis kuching.

    ReplyDelete
  7. hi all. i have latest info about this girl. i am also one of the latest victim. please message me @ whiteharrier80@yahoo.com. her real name is amira syariyati binti yusup. mastiah is her mother's name. her ic no 900708-13-6720. she took my money and my stuffs for her enjoyment. berlagak mcm org kaya. please step forward and put her where she belongs - behind the bar!!! she deserves it.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...